Maatila avaa ovensa yleisölle Mäntsälässä 11.8.2019 – Päivä maalla -tapahtumassa pääsee kurkistamaan maatilan elämään

Mäntsälässä toivotetaan kaikki tervetulleeksi tutustumaan maatilan toimintaan. Yleisölle avoin Päivä maalla -tapahtuma järjestetään Lehmuston tilalla sunnuntaina 11.8.2019. Koko perheen tapahtumassa pääsee tutustumaan maatilan eläimiin ja koneisiin sekä koti-aiseen ruoan tuotantoon mukavan tekemisen merkeissä.

Lehmuston tilalla järjestettiin viimeksi Päivä maalla -tapahtuma pari vuotta sitten. Viime kerralla saimme tapahtumasta positiivista palautetta, jonka pohjalta innostuimme järjestämään uudelleen Päivä maalla -tapahtuman, kun meitä kysyttiin mukaan tapahtuman järjestämiseen, kertoo Lehmuston tilan maitotilayrittäjä Riikka Peltola. Viime kerralla kävijöitä oli noin 800. Tänä vuonna on huomioitu erityisesti lapset, joille järjestetään monenlaista aktiviteettia päivän ajaksi.

Maidontuotanto osana ilmastonmuutoksen ratkaisua

Hiilen sitominen maahan on tehokas tapa torjua ilmastonmuutosta. Mitä pidempään maa on vihreä, ja mitä suurempi maanalainen juuristo on, sitä enemmän kasvit sitovat hiiltä maahan, kiteyttää VILKKU Plus -hankkeen hankevastaava Janne Heikkinen. Yksipuolinen viljanviljely heikentää peltojen kuntoa ja samalla niiden kykyä sitoa hiiltä. Tämä näkyy Etelä-Suomen savisilla peltomailla pellon kasvukunnon heikkenemisenä. Syväjuuriset nurmikasvit puolestaan toimivat hiilen sitojina. Ihmisravinnoksi nurmi ei kuitenkaan sovellu, joten nurmenviljely ei ole kannattavaa ilman nurmea ravinnokseen käyttäviä eläimiä, kuten lehmiä. Tämä asia on jäänyt vähemmälle huomiolle puhuttaessa lehmien negatiivisesta vaikutuksesta ilmastonmuutoksessa, Heikkinen sanoo.

Suomalaisten maidontuottajaosuuskuntien omistama Valio haluaa nollata maidon hiilijalanjäljen. Tavoite lähenee konkreettisten tekojen kautta: Valio on kehittänyt peltojen hiilensidontaa parantavan CARBO-nurmisiemenseoksen. Monilajinen nurmisiemenseos on myös satoisa, kestävä ja se lisää luonnon monimuotoisuutta, sanoo Valion kehityspäällikkö Laura Nyholm. Lehmuston tilalla on käytetty jo pitkään monipuolisia nurmiseoksia lehmien ruokinnassa, sanoo Peltola. Apilanata-timotei-nurmiseos on hyväksi todettu, se on lehmille maistuva ja tuottaa satoa kuivimpinakin kesinä.

Koko perheen tapahtuma

Päivä maalla -tapahtumassa on mahdollisuus päästä tutustumaan maatilan toimintaan. Tapahtumassa pääsee tutustumaan monenlaisiin maatilan eläimiin ja näkemään, miten lypsyrobotti toimii. Tilaisuudessa on mahdollisuus tutustua myös muihin maatilan koneisiin. Lapsille on luvassa mm. paalipiirtelyä, nimien keksimistä vasikoille sekä poniratsastusta ja keppihevosrata. Tapahtumassa on makkara- ja lettumyyntiä sekä pientä purtavaa voi ostaa paikallisen Arolan koulun vanhempainyhdistyksen pitämästä kahvilasta.

Tapahtuma järjestetään sunnuntaina 11.8.2019 klo 10-14 Lehmuston tilalla, os. Mäenpääntie 163, 04480 Haarajoki. Tilaisuutta järjestämässä ovat VILKKU Plus –hanke, Lehmuston tila, Valio, Osuuskunta Tuottajain Maito, MTK-Uusimaa, Semex, Nivos ja Vesaiset. Tilaisuus on avoin kaikil-le kiinnostuneille.

Lisätietoa

  • Päivä maalla -tapahtuma: Janne Heikkinen, Keski-Uudenmaan ympäristökeskus, VILKKU Plus -hanke, puh. 040 314 4735, sähköposti etunimi.sukunimi@tuusula.fi
  •  Lehmuston tila: Riikka Peltola, puh. 050 568 7277
  •  Valion Hiilineutraali maitoketju: Tuuli Hakala, kehityspäällikkö, puh. 044 564 4886
    etunimi.sukunimi@valio.fi

VILKKU Plus -hanke välittää tietoa viljelijöille maan kasvukuntoa ja vesitaloutta parantavista toimenpiteistä. Samalla kun vähennetään peltoviljelyn vesistökuormitusta, parannetaan myös tilojen taloudellista tulosta. VILKKU Plus -hanke on maatalouden ja vesiensuojelutoimijoiden yhteistyöhanke, josta vastaa Keski-Uudenmaan ympäristökeskus. Verkosta VILKKU löytyy osoitteesta www.facebook.com/vilkkuhanke ja www.vilkkuhanke.fi.