Peltojen kasvustokuvauksella satotaso ylös ja ravinnehuuhtoumat alas

Peltojen kasvustokuvaus antaa viljelijöille paikkakohtaista tietoa maaperän olosuhteista, kasvuston kunnosta, kasvitaudeista, ravinnepuutoksista, maan tiivistymisongelmista ja salaojien paikoista. Lintuperspektiivistä kuvattu pelto tuo esiin asioita, joita maanpinnalta viljelijä ei ole ennen huomannut. Pienkopterin (drone) kuvien tarkkuus on senttiluokkaa, mikä takaa tarkan paikannuksen jatkotoimenpiteitä varten.

Kuvausajankohdalla on suuri merkitys sille, mitä kuvilla halutaan havainnoida. Kuvaa voidaan tarkastella eri indeksien avulla, jolloin samasta kuvasta voidaan katsoa useita eri asioita ongelmakohtien löytämiseksi.

Tilanteita, joihin dronen kuvausta voidaan hyödyntää:
• Peltojen kosteusolosuhteet, kuten vanhojen salaojien toimivuus ja paikallistaminen sekä salaojitustarpeet
• Liete- ja kuivalannoiuksen suunnittelu ja levitystasaisuuden seuranta
• Kylvöjen onnistumista seurata
• Kasvuston kehityksen tasaisuus kasvukauden aikana
• Kasvinsuojelu ja ruiskutuksen tarpeet
• Lisälannoitustarpeet ja mahdollisen lakoutumisen laajuudet
• Hallatuhojen laajuudet
• Rankkasateiden liettämät peltoalueet voidaan kartoittaa ja tarvittaessa uusintakylvää
• Työjäljen tarkkuuden ja työkoneen toimivuuden seuranta. Epäkunnossa ollut työkone voi joskus paljastua kuvassa näkyvän kasvuston epätasaisuuden aiheuttajaksi.

Saatu kuvadata voidaan hyödyntää esimerkiksi tarkkoihin määrä- ja pinta-alamittauksiin kertoo peltokuvauksia suorittava Timo Jarmunen Coetus-osuuskunnasta. Paikat ovat koordinaattitarkkoja, joten tiedon sijoittaminen muihin karttasovelluksiin onnistuu myös. Kehitämme palvelua nimenomaan maanviljelijän näkökulmasta eli miten hyödyntää parhaiten dronen käyttöä sadontuottajien apuna. Tulevaisuudessa datan tuominen esimerkiksi suoraan traktoriin mahdollistaa automatiikan hoitavan oikean lannoituksen, ja viljelijä voi keskittyä ajamiseen.

Kasvustokuvaus ei vielä itsessään ole viljelijöille mikään taikasauva, mutta tekemällä jatkuvaa seurantaa (useita kuvauksia eri ajankohtina) ja silmämääräisiä tarkastuksia pellolla, päästään parhaaseen lopputulokseen, kertoo hankevastaava Janne Heikkinen VILKKU-hankkeesta. Tämä tarkoittaa, että kerättyä dataa on riittävän pitkältä aikaväliltä, jotta tehtyjen toimenpiteiden muutokset näkyvät parhaiten. Tämä auttaa saamaan parhaan mahdollisen sadon ja sitä kautta myös säästöjä sekä vähentää myös luonnollisesti esimerkiksi pohjavesien kuormitusta vähentyneenä lannoituksena.

Tutkimuspuolelle dronet tuovat mahdollisuuden seurata maatalouden ympäristötoimenpiteiden, kuten kerääjäkasvien ja viherlannoitusnurmien jälkivaikutusta seuraavan vuoden satokasvin kehityksessä. Ilmakuvauksilla saadaan myös kiireisiin viljelystarkastuksiin ajan, rahan, ja askelien säästöä, painottaa Heikkinen.

Jarmunen ja Heikkinen toivottavat ilmakuvauksesta kiinnostuneet tervetulleiksi 28.7.2017 klo 12-15 järjestettävään dronen lentonäytökseen Mäntsälän Sääksjärven Ratiojantielle (opastus Porvoontieltä, 55-tie).

Lisätietoa peltojen ilmakuvauksesta antavat Timo Jarmunen, puh. 040 533 9803, sähköposti info (at) coetus.fi , www.kasvustokuvaus.fi ja VILKKU-hankkeesta hankevastaava Janne Heikkinen, puh. 040 3144 735, sähköposti janne.heikkinen (at) tuusula.fi

VILKKU-hanke välittää tietoa viljelijöille maan kasvukuntoa ja vesitaloutta parantavista toimenpiteistä. Samalla kun vähennetään peltoviljelyn vesistökuormitusta, parannetaan myös tilojen taloudellista tulosta. VILKKU-hanke on maatalouden ja vesiensuojelutoimijoiden yhteistyöhanke, josta vastaa Keski-Uudenmaan ympäris-tökeskus. Verkosta VILKKU löytyy osoitteesta www.faceboo.com/vilkkuhanke