Pölyttäjien ahdinko huolestuttaa – Tuusulan kunta puhkeaa kukkaan 2020

Pölytys on välttämätöntä ruoan tuotannon kannalta. Maailmalla on havaittu, että pölyttävien hyönteisten kannat ovat supistuneet. Suomessa pölyttäjien väheneminen on myös huomattu. Syinä pölyttäjien vähenemiseen on pidetty pölyttäjille tärkeiden kukkaniittyjen ja monimuotoisten pientareiden väheneminen maatalousmaisemasta sekä maataloudessa käytettävät kasvin-suojeluaineet. Tuusulan kunta on ottanut pölyttäjien ahdingon todesta ja tahtoo toteuttaa yhdessä kuntalaisten kanssa Tuusula kukkimaan 2020 -vision. Pölyttäjien tilanteesta, toimista pölyttäjien elinolojen parantamiseksi ja Tuusula kukkimaan 2020 –visiosta keskustellaan kaikilla avoimessa Pölyttäjillä satoa -tilaisuudessa Tuusulassa 4.3.2020 Hyrylän kirjaston Einari-salissa klo 12.30-15.30.

Pölytys on välttämätöntä ruoantuotannon kannalta. Monen viljelykasvin sato jäisi saamatta tai huomattavasti pienemmäksi ilman pölyttäjiä. Tärkein syy pölyttäjien vähenemiseen on sopivien elinympäristöjen kuten kukkivien niittyjen, pientareiden ja luonnonlaidunten väheneminen. Maataloudessa pölyttäjiä voi auttaa viljelemällä monipuolisesti hyönteispölytteisiä kasveja, kuten tattaria ja öljykasveja. Apilapitoinen nurmi ja kukkakasveja sisältävät pientareet tuovat pölyttäjille ravintoa ja elävöittävät peltomaisemaa. Avaintekijänä on monipuolinen viljelykierto, kiteyttää hankevastaava Janne Heikkinen VILKKU Plus -hankkeesta. Parantamalla pölyttäjien elinoloja, parannetaan samalla pellon kykyä tuottaa satoa. Monipuolisesta viljelystä hyötyvät niin pölyttäjät kuin viljelijät. Satotason parantamiseksi viljelijä voi käyttää mehiläistarhaajien tarjoavaa pölytyspalvelua hyödykseen. Palvelussa sijoitetaan tarhamehiläisten pesiä viljelykasvien läheisyyteen.

Tuusulan kunta on ottanut asiakseen näyttää toimillaan esimerkkiä pölyttäjien elinympäristöjen parantamiseksi. Kuluneiden vuosien aikana Tuusulan kunnan viheralueita on kehitetty mm. rakentamalla uusia monipuolisia niittyalueita eri puolille Tuusulaa. Yhteistyö Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen ja viljelijöiden kanssa mahdollistaa pölyttäjille mieluisamman elinympäristön ja elävöittää maisemakuvaa, josta kaikki kuntalaiset pääsevät nauttimaan, kertoo kunnanpuutarhuri Riitta Kalliokoski.

Kaikki mehiläisistä kiinnostuneet ovat tervetulleita Pölyttäjillä satoa -tilaisuuteen kuulemaan, miten pölyttäjien menestymismahdollisuuksia voidaan lisätä niin pellolla, pientareilla kuin puutarhoissa. Tilaisuudessa visioidaan Tuusulan kunnan ja asukkaiden yhteistä Tuusula kukkimaan 2020 -kesää. Tilaisuus järjestetään keskiviikkona 4.3.2020 klo 12.30-15.30 Hyrylän kirjaston Einari-salissa (2. krs.), os. Autoasemankatu 2.

Lisätietoa Pölyttäjillä satoa -tilaisuudesta antaa VILKKU Plus -hankevastaava Janne Heikkinen, puh. 040 3144 735, sähköposti etunimi.sukunimi@tuusula.fi.

Lisätietoa Tuusula kukkimaan 2020 -visiosta antaa kunnanpuutarhuri Riitta Kalliokoski, puh. 040 314 4091, sähköposti etunimi.sukunimi@tuusula.fi.