Kevätretki Keski-Uudenmaan tiloille

Aika ja paikka

VILKKU-hanke järjestää keskiviikkona 11.4.2018 kevätretken Keski-Uudenmaan maatiloille ja virtavesien kunnostuskohteisiin. Vierailun isäntinä toimivat Petri Kauppinen Norrkullan kartanosta ja Terhikki Sahari Heinolan tilalta Mäntsälästä.

Retken ohjelma

Kuva: Ville Heimala

klo 9:00 Pasila, bussi lähtee Helsingin messukeskuksen edestä
klo 10.00 Norrkullan kartano, aamukahvi
klo 10.40 Tutustuminen Omitto-ojan kutusoraikon kunnostukseen
klo 11.00 Ruokailu, omakustanteinen
klo 12.10 Heinolan tila, päiväkahvi
klo 13.30 Tutustuminen Mäyräojan kunnostukseen
Klo 15.30 Paluu Pasilaan

Bussin kyytiin voi nousta Haarajoen juna-aseman kohdalta Järvenpäästä.

Tilat

Norrkullan kartanon pelloilla vähennetään ravinteiden ja kiintoaineksen huuhtoutumista mm. suoja-vyöhykkeillä ja vähentämällä lannoitusta tulvaherkillä alueilla. Tilan peltojen talviaikainen kasvipeitteisyys-ala on 90 %. Heinolan tilan viljelee biodynaamisesti. Tilan pyrkimyksenä on harjoittaa maataloutta siten, että kaikki tuotannon vaatimat panokset, myös ravinteet ovat peräisin omalta tilalta.

Tiloihin voi tutustua etukäteen
Norrkullan kartano: Vuokrapeltojen kunnostus palkitsee tekijänsä
Heinolan tila: Yhteistyöllä jatkuvuutta pientilalle

Virtavesien kunnostuskohteet

Sampo Vainio Itä-Uudenmaan ja Porvoonjoen vesien- ja ilmansuojeluyhdistyksestä esittelee Mäntsälän-joen sivu-uoman Omitto-ojan kalataloudellista kunnostusta. Paluumatkalla tutustumme Tuusulanjärveen laskevan Mäyräojan kunnostukseen ja kuulemme alueen viljelijöiden ajatuksia Mäyräojan tulvista. Mäyräojaan voi tutustua tästä.

Liikumme retkellä maastossa, joten varustaudu sen mukaisesti. Ilmoittautuminen ke 4.4.2018 mennessä kahvitusta varten Lyytin kautta tai sähköpostitse janne.heikkinen (at) tuusula.fi, puh. 040 314 4735.