Terveysruoka tattarista hyötyy tilan talous ja ympäristö – tilaisuus tattarin viljelystä Tuusulassa

Ravintoarvoiltaan monipuolinen tattari on terveysruokaa. Se on hyvä proteiinin lähde, ja sisältää mm. B1- ja B2-vitamiineja sekä kalsiumia ja magnesiumia. Ruokakasvina tattari ei kuitenkaan ole yleistynyt. Yleisimmin siihen törmää gluteenittomissa tuotteissa. Myös monelle viljelijälle tattari on tuntematon, vaikka se on viljelyskasvina hyvin vanha. Tattarin viljelyllä on monia hyviä ominaisuuksia sekä ympäristön että tilan talouden näkökulmasta. Tietoa tattarin viljelystä jaetaan Tuusulassa 27.9.2018.

Hankevastaava Janne Heikkinen VILKKU Plus –hankkeesta kertoo, että kiinnostus tattarin viljelyyn on kasvanut. Tattarin tuotantokustannukset ovat alhaiset, joten viljelyn onnistuessa sen taloudellinen tuotto on hyvä. Sen myöhäiset kylvö- ja puintiajankohdat tasaavat työhuippuja. Tattari on myös tehokas irrottamaan maahan pidättynyttä fosforia, ja typpilannoituksenkin osalta tattari on vaatimaton. Pitkälle syksyyn kukkivana viljelykasvina tattari tarjoaa pölyttäjille ravintoa, kun monet kasvit ovat jo kukintansa päättäneet. Tattaria voidaan perustellusti sanoa ympäristöystävälliseksi kasviksi, Heikkinen kiteyttää.

Tattarituotteita valmistava Keskisen Mylly Oy on jauhanut tattaria vuodesta 1995. Myllyn toimitusjohtaja Markku Vitikainen kertoo, että kotimaisesta, laadukkaasta tattarista on jatkuva pula uusien kuluttajaryhmien löydettyä tattarin hyvät ravinnolliset ominaisuudet. Uusia tattarin viljelijöitä siis kaivataan. Tattarista valmistetaan tuotteita kuluttajille ja leipomoasiakkaille. Tuoteperheeseen kuuluvat tattarihiutale, -rouhe, -jauho, -suurimo sekä täysjyvä tattaripastat ja härkäpaputattaripasta, kertoo myllyn laatupäällikkö Tytti Päivärinta. Tuotteita on saatavina sekä tavanomaisesti viljellystä että luomutattarista.

Kulunut kuivuuden runtelema kasvukausi on ollut tattarille viljoja suotuisampi. Alkukesän kuivuus ei tattaria pahemmin haitannut, sillä tattari kylvetään myöhään. Juhannuksen aikaan tulleet sateet tulivat tattarin osalta sopivaan aikaan, kertoo Tuusulassa tattaria viljelevä Jouko Aalto. Tattari tykkää lämpimästä ja se näkyy tämän kesän sadossa, Aalto iloitsee.

Heikkinen toivottaa viljelijät tervetulleiksi pellonpiennartilaisuuteen Tuusulaan kuulemaan, miten tattarin viljelyssä onnistutaan. Tilaisuudessa tutustutaan viljelijä Jouko Aallon tattaripeltoon. Tilaisuudessa on myös esittelyssä GrainSense – kädessä pidettävä viljalaboratoriolaite, jolla viljelijä saa mitattua siemenen valkuais-, öljy- ja hiilihydraattipitoisuuden sekä kosteuden, vaikka pellon reunalla. Tilaisuus järjestetään torstaina 27.9.2018 klo 10-12 Tuusulassa Kivityyrintiellä, opastus Lahdentieltä. Mukana tilaisuudessa Keskisen Mylly .

Lisätietoa asiasta antaa hankevastaava Janne Heikkinen, puh. 040 3144 735, sähköposti etunimi.sukunimi@tuusula.fi.

VILKKU Plus -hanke välittää tietoa viljelijöille maan kasvukuntoa ja vesitaloutta parantavista toimenpiteistä. Samalla kun vähennetään peltoviljelyn vesistökuormitusta, parannetaan myös tilojen taloudellista tulosta. VILKKU Plus -hanke on maatalouden ja vesiensuojelutoimijoiden yhteistyöhanke, josta vastaa Keski-Uudenmaan ympäristökeskus. Verkosta VILKKU löytyy osoitteesta www.facebook.com/vilkkuhanke ja www.vilkkuhanke.fi.

ELINA Elinvoimainen maatilatalous -hankkeessa kehitetään maatilojen toimintaedellytyksiä ja kannattavuutta järjestämällä viljelijöille tapahtumia, koulutusta ja valmennusta. Osaamisen vahvistaminen edistää maatilojen toimintaedellytyksiä nopeasti muuttuvilla markkinoilla. Hankkeen toiminta liittyy maatilojen investointien ja sukupolvenvaihdosten tukemiseen, tilojen kannattavuuden ja kilpailukyvyn parantamiseen sekä tuotantoedellytysten vahvistamiseen. Verkosta ELINA löytyy osoitteesta www.facebook.com/groups/elinvoimainenkasvitila ja www.proagria.fi/elina.